Duurzaamheidsbeleid
Duurzaamheid bestaat bij Sterk uit twee pijlers. Allereerst richten wij ons duurzaamheidsbeleid op de impact die ons werk heeft op de omgeving en hoe wij de negatieve aspecten zoveel mogelijk kunnen beperken. Hoe zorgen we ervoor dat de omgeving zo weinig mogelijk overlast ondervindt van ons werk? Hoe kunnen we onze uitstoot en de schade die dit aanbrengt aan het milieu zoveel mogelijk reduceren? Bewustzijn is hierbij belangrijk. In dat kader participeert Sterk actief op het vlak van de CO2-prestatieladder. Momenteel beschikt Sterk over een CO2-bewust certificaat op niveau 5, momenteel de hoogste trede. Wat Sterk allemaal doet op het vlak van duurzaamheid ziet u in het blok hiernaast. Voor vragen over duurzaamheid kunt u ons mailen op duurzaam@sterk.eu.
Ten tweede is er de duurzame inzetbaarheid van iedereen die bij ons werkt. We vragen ons daarbij af welke mogelijkheden Sterk als werkgever kan bieden om ervoor te zorgen dat werknemers met behoud van gezondheid en welzijn kunnen blijven functioneren. Het gaat om de mens, onze collega’s, en ervoor zorgen dat zij zo gezond en gelukkig mogelijk door het leven kunnen gaan.
Duurzaamheid: Wat doet Sterk?
– We gaan bewust om met CO2-uitstoot: bij aankoop en bouw van machines houden we altijd rekening met CO2-uitstoot en mogelijke brandstofbesparingen. Zo schaften we twee ultramoderne Stage V powerpacks aan en voldoen onze nieuwe vrachtwagens aan de Euro 6 norm.
– We passen de nieuwste technieken toe in ons materieel. Zo besparen we met ons nieuwste powerpacks tot wel 35% aan brandstof. Dat maakt een enorm verschil qua CO2-uitstoot.
-We voorzien onze kranen van nieuwe Stage V motoren. Deze zuinige motoren reduceren CO2-uitstoot. Bovendien is dit duurzamer dan het vervangen van de hele kraan, die vaak nog vele jaren mee kan. In de afgelopen anderhalf jaar hebben drie kranen zo’n zuinige Stage V motor gekregen.
– We vervangen ons wagenpark geleidelijk door elektrische voertuigen. Momenteel rijdt meer dan 25% van al ons kantoorpersoneel volledig elektrisch.
– We maken zoveel mogelijk gebruik van watertransport dat wordt verzorgd door dochteronderneming Sterk Waterwerken.
– We ontwerpen zoveel mogelijk circulair, modulair en materiaalarm.
– We gebruiken groene stroom op onze locaties in Drachten en Eemnes.
– Voor ons nieuw te bouwen pand in Drachten zetten we vol in op duurzaamheid. Zowel voor de bouw als het gebruik van het pand.
– We verkennen de elektrische aandrijving van ons materieel. Zo zijn we onlangs een proef gestart met een elektrische werkcontainer.
Duurzame Inzetbaarheid
Wat doet Sterk aan duurzame inzetbaarheid? Op dit vlak ondernemen we tal van zaken zoals bijvoorbeeld het bieden van een FIT-budget of een cursus om te stoppen met roken, het steunen van diverse goede doelen en het sponsoren van diverse lokale initiatieven. We hebben een actieve personeelsvereniging en -vertegenwoordiging die bij veel belangrijke beslissingen worden betrokken. We organiseren met grote regelmaat activiteiten om elkaar ook buiten de werkvloer beter te leren kennen. Bovendien houden we eens in de twee jaar een Medewerkerstevredenheidsonderzoek om te bepalen op welke vlakken we het goed doen en op welke vlakken we het beter kunnen doen. Maar misschien wel het belangrijkst is het feit dat bij Sterk een ieder zich vrij voelt om te zeggen wat hij of zij vindt. Door elkaar beter te begrijpen, kunnen we meer voor elkaar betekenen.
Sponsoring
Het steunen van goede doelen en sponsoren van sportverenigingen in de lokale gemeenschap is voor Sterk een mooi manier om iets terug te geven. In de loop der jaren hebben we al vele goede doelen gesteund zoals Vrienden Voor Afrika, zorginstelling De Haven en Voedselbank Smallingerland. Ook liep onze directeur een marathon om geld in te zamelen voor Matchis en fietste een aantal van onze medewerkers van Maastricht naar Groningen in het kader voor het Ronald McDonald Kinderfonds waarbij ze meer dan 21.000 euro ophaalden.