Afgelopen donderdag was er weer een leerzame en gezellige bijeenkomst van Jong-NVAF. Dit keer stond het onderwerp cybercrime op het programma.
Cybercrime is misschien niet het eerste waar je aan denkt als het gaat om het verkennen van interessante onderwerpen voor een vereniging van funderingsbedrijven. Een uitdagend funderingsproject lijkt misschien meer voor de hand liggend. Dat zou niet zo moeten zijn! Meer en meer worden we afhankelijk van computers en heeft data een digitale vorm. Bovendien staan steeds meer apparaten in verbinding met het internet.
Hoewel deze ontwikkelingen enorm veel gemak en voordelen met zich meebrengen moeten we de potentiële gevaren niet onderschatten. “Veel apparaten zijn ontworpen met het oog op gemak en niet met het oog op veiligheid,” zegt Henk-Jan Angerman, Technisch Consultant Informatiebeveiliging bij Secwatch Nederland.
In zijn presentatie legt Angerman uit hoe bepaalde vormen van cybercrime in zijn werk gaan. Van een ‘simpele’ phishing mail tot aan complexere hacks waarbij met een omweg (bijvoorbeeld via geaffilieerde bedrijven ) het uiteindelijke doel bereikt wordt. “Het stelen van ‘spullen’ is uit, het stelen van gevoelige data en digitale bestanden is hot.”
Toch blijkt gemakzucht één van de belangrijkste boosdoeners. Want wees eens eerlijk, wie maakt er nu niet met grote regelmaat gebruik van een openbaar wifi-netwerk? En wie heeft nu echt overal een tweestapsverificatie ingesteld? En wie weigert nu het installeren van een app als deze om toegang tot je persoonlijke gegevens vraagt? We maken ons hier allemaal in meer of mindere mate schuldig aan!
Angerman geeft een treffend voorbeeld: “Stel je voor, je staat bij een supermarkt en voor je je spullen mee mag nemen vraagt de caissière of je eerst even een hele lijst aan persoonlijke gegevens in wilt vullen. Dat is gek nietwaar? Toch doen we dit online veelal zonder er maar zelfs bij stil te staan.”
Belangrijk is dat we ons bewust zijn van de gevaren die digitalisering en groeiende connectiviteit middels het internet met zich meebrengt. Het devies is dan ook: houdt je virusscanner en besturingssystemen up-to-date, vermijd zoveel mogelijk openbare wifi-netwerken en spring niet achteloos om met je persoonlijke gegevens! O ja, gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord voor…
Na deze nogal intense wake-up-call stelt iemand terecht de vraag of ook nog wat positiefs te melden valt. “Ja, het biertje dat we zo gaan drinken,” zegt Angerman met een knipoog!
En gelukkig, na afloop kunnen we de toch wel wat beangstigende boodschap van net even aan de kant zetten (maar niet vergeten natuurlijk) met een leuke activiteit: het ontsnappen uit een Escaperoom. Wat blijkt? Ook met een kamer vol constructeurs, ingenieurs en calculatoren blijken sommige puzzels toch echt te lastig!
Om die desillusie zo snel mogelijk te vergeten wordt avond afgesloten met een drankje, een gezellige barbecue en natuurlijk de nodige goede gesprekken. Organisatoren en deelnemers, ontzettend bedankt. We hopen jullie de volgende keer weer allemaal te zien!